Vet zorgt voor isolatie en is belangrijk voor de opname van de vet-oplosbare vitamines A, D, E en K. Vet wordt opgeslagen in vetcellen en in de spieren, en is een belangrijke energiebron (121). Aan niet-sporters wordt aanbevolen om 20 tot 40 energieprocenten uit vetten te halen (63). Ook voor sporters vormen vetten een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding. Voor vechtsporters is de verbranding van vetten echter minder relevant omdat zij in korte tijd veel energie nodig hebben, en de energie uit glycogeen sneller vrijkomt dan de energie uit lichaamsvet.

Vetten vormen een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding

Essentiële vetzuren en vet-oplosbare vitamines A, D, E, en K kunnen niet door het lichaam zelf worden gemaakt en moeten via de voeding worden opgenomen (121, 13392122). Voor gewichtsklassensporters geldt een richtlijn van minimaal 15-20 energieprocenten aan vet (113) omdat deze hoeveelheid nodig is om essentiële vetzuren op te kunnen nemen en geen tekort te krijgen aan de vet-oplosbare vitaminen. (121, 13392122).